trešdiena, 2022. gada 2. novembris

Malta / GOZO / piektā diena / 13.10.2022



Gozo ir sala Vidusjūrā, viena no, kas veido Maltas arhipelāgu. Tūkstošiem gadu apdzīvots, tas liecina par vēsturisku imigrāciju un feniķiešu, romiešu, arābu, sicīliešu, franču un britu valdīšanu. Tas ir pazīstams ar savām neolīta tempļa drupām, lauku pārgājienu takām, pludmalēm un niršanas vietām ar akvalangu.
Platība:67 km²; Maksimālais garums:14 km; Iedzīvotāji:32,723 (2017)


Daļa no Maltas arhipelāga Gozo ir otra lielākā no septiņu salu ķēdes un gozējas Vidusjūrā pie Sicīlijas krastiem. Sala, kurā atrodas dažas no vecākajām reliģiskajām celtnēm pasaulē, aizraujošie Ggantija tempļi, piedāvā dramatiskas oranžsarkanas smiltis un perfektus snorkelēšanas ūdeņus.






















Xewkija Rotunda: Gozo lielākā baznīca

Xewkija ir vēsturiskais ciems (vecākais salā), kas vislabāk pazīstams ar tās draudzes  iespaidīgo Rotundu. Veltīta Sv. Jānim Kristītājam, šī ievērojamā baznīca ciema centrā ir Gozo lielākais reliģiskais piemineklis; tās kupols ir  orientieris, kas redzams lielākajā daļā salas. Xewkija Rotunda, kas uzcelta 20. gadsimtā, ir trešais lielākais kupols pasaulē pēc Svētā Pētera bazilikas Romā. Kupols ir iespaidīgs 74 metrus garš un 27 metrus diametrs, un tā masa ir 45 000 tonnas. 












































Visslavenākā un fotogeniskā vieta Gozo salā ir Azura logs Dwerjas līcī. 

Tuvumā ir Sēņu klintis, 65 metrus augsta klintis, kas nosaukta pēc ziedošajiem parazītu augiem. Svētā Jāņa bruņinieki atzinīgi novērtēja šo augu par tās ārstnieciskajām īpašībām. Ap Fungus Rock apkārtni ir plaša zivju  klāsts, un to uzskata par vienu no labākajām niršanas vietām Vidusjūrā. Skaidra jūra ir ideāli piemērota arī snorkelēšanai. Zvejnieki uzņems tūristus savās mazajās zvejas laivās no iekšzemes jūras līdz Fungus Rock.













Dwejra līcis ir pārsteidzošs galamērķis Gozo rietumu krastā. Nosaukta pēc nelielas mājas, kas kādreiz aizņēma pludmales krastu, seklie ūdeņi stiepjas satriecošā 60 metrus garā alā. Daļa no iemesla, kāpēc vietējie iedzīvotāji un tūristi pulcējas šajā līcī, ir pārsteidzošie klinšu veidojumi, kas ir dabiski izcirsti tūkstošiem gadu.






































 










Dwejra līcis ir populārs arī starp tiem, kam patīk snorkelēšana. Ir daudz zemūdens ainu, ko izbaudīt, vai nu seklumā, vai Zilajā caurumā, netālu esošajā gleznainajā niršanas vietā. Pastāv arī iespēja baudīt ainavu no zvejas laivas.


 










Ta' Pinu bazilikas Vissvētākā Jaunava ir planējoša celtne starp Gharb un Ghammar ciemiem. Tā ir celta laikā no 1920. līdz 1931. gadam, un tā ir galamērķis dažādiem reliģiskiem svētceļojumiem Gozo. Šajā skaistajā baznīcā atrodas arī  skulptūras, kas veidotas no Maltas akmens.

Baznīcas neoromantiskais dizains ietver 6 mozaīkas un virkni vitrāžu, ar stāvu, kas paceļas līdz 61 metru augstumam. Pretī bazilikai gar Ghammar kalnu atrodas 14 marmora statuju sērija, kas attēlo Via Crucis vai Krusta stacijas.

Ta 'Pinu bazilika: nacionālā svētnīca un svētceļnieku baznīca

Lielā Ta 'Pinu bazilika ir nozīmīga svētceļojumu baznīca un nacionālā svētnīca, kas veltīta Jaunavai Marijai. Šajā vietā kopš 16. gadsimta sākuma ir dievkalpojuma vieta.  Ta 'Pinu bazilika tika uzcelta 20. gadsimtā romānikas stilā. Ēka ir ārkārtīgi izturīga un tajā ir pārsteidzoši iedvesmojošs interjers.  























Marsalaforna piejūras kūrorts 

Gleznainajā līcī šī mazā zvejnieku kopiena ir kļuvusi par Gozo populārāko kūrorta galamērķi.  . Ūdens ir pietiekami drošs peldēšanai un bērniem. 






































































Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru