sestdiena, 2024. gada 10. augusts

Rietumigaunijas dabas vilinājums ar IMPRO / Varbola, Laice / 21.07.2024

Izbaudīsim kaimiņzemes jūras piekrasti, izejot nelielu posmu no 1200 km garās Jūrtakas. Civilizācijas neskartā un mazapdzīvotā apkārtne ir tas, kas piesaista dabas mīļotājus Nevas piekrastes zonā. Perakilas smilšu pludmalē atradīsiet desmitiem kilometru tīru smilšu piekrasti. Te vairākas dabas takas, kur mijas priežu meži Nevas upes līkloči un purvainas vietas līdz dziedošajām smiltīm un akmeņainiem līčiem. Apskatīsim I Pasaules kara laikā būvēto akmeņiem bruģēto ceļu un radiostaciju (7.5 km)

Pusdienas Laices muižā








Varbolas cietoksnis  bija lielākais apļveida vaļņa cietoksnis un tirdzniecības centrs, kas celts Igaunijā , Harju apriņķī  10. – 12. gadsimtā. 580 metrus (1900 pēdas) garās un 8–10 metrus (26–33 pēdas) augstās  cietokšņa kaļķakmens sienas drupu daļas atrodas līdz mūsdienām. Garie vārti ar vairākiem vārtiem tika uzbūvēti, lai aizsargātu ieejas. Šajos posmos tika uzcelti augstāki aizsardzības torņi. Cietokšņa vidū atradās 13 metrus (43 pēdas) dziļa aka, un teritorijā atradās aptuveni 90 būves ar krāsnīm izmitināšanai ar kaļķakmens grīdām un pamatiem.
Varbolas pilskalns, kas pirmo reizi pieminēts 1212. gadā un ir viens no lielākajiem un iespaidīgākajiem Igaunijā. Lometsa dižkoku ēnā uz dabīgas dolomīta pakāpes izveidotais 576 m garais valnis ir 2–5 m augsts. Dolomīta mūri papildināja vairākus metrus augsta baļķu aizsargbūve. Rietumu vārti ir atrakti un rekonstruēti. Varbolas cietoksni nekad nav iekarojis neviens ienaidnieks.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru