sestdiena, 2024. gada 10. augusts

Rietumigaunijas dabas vilinājums ar IMPRO / Rummu / 21.07.2024


Apmeklējot Igauniju ceļā vai atceļā no Tallinas, ir vērts iegriezties kādā neparastā tūrisma objektā, kas kā atpūtas vieta kļuvusi legāla tikai pēdējos gados, taču allaž vilinājusi tūristus, kuri novērtē tūrisma objektus ar noslēpumu. Rummu karjers – vieta Igaunijā, kur kādreizējo Murru cietumu aprijis ūdens. Karjera kristāldzidrā gaiši zilā lagūna, tai blakus esošais pelnu kalns ir unikāla kombinācija, kā arī brīnišķīgs galamērķis vismaz vienas dienas atpūtai.

Rummu karjers ar tā pamesto zemūdens cietumu, šķiet, ir neparastākā vieta Igaunijā. Rummu karjers jau gadiem ir bijis Vasalemmas marmora (viens no kaļķakmens veidiem) atradnes vieta. 


Senāk, vienlaicīgi ar Rummu cietumu, tika izveidotas Rummu raktuves, kurās kā galvenais darbaspēks tika izmantoti Murru cietuma ieslodzītie. Cietums padomju laikos bijis slavens ar nežēlīgu izturēšanos pret ieslodzītajiem. Vasalemmas kaļķakmens un marmora ieguve Rummu karjerā sākusies jau 1938. gadā




Padomju laikiem beidzoties, rakšanas darbi tika pārtraukti, pumpji izslēgti, un karjers ātri applūdis, zem ūdens atstājot ne tikai mājas līdz pat otrā stāva augstumam, bet arī dzeloņdrāšu žogus ar apgaismes stabiem, tehniku un veselu mežu.










Tas viss kopā ar izcili skaidro ūdeni veido unikālu zemūdens muzeju un paradīzi peldētājiem un nirējiem. Apkārt esošie erodētie stāvie uzbērumi un tirkīzzilais ūdens rada sireālistisku skatu.















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru