piektdiena, 2014. gada 24. oktobris

Gelati klosteris / Kutaisi / Gruzija


Gelati klosteris ( XII-XIV g.s.), saukts arī par "Otro Jeruzalemi" ir viens no nozīmīgākajiem kultūras un reliģijas centriem Gruzijā. To dibināja cars Davids Celtnieks ( 1089-1125 ) 1106.gadā. Šeit dibināja arī akadēmiju, kur darbojās slaveni Gruzijas zinātnieki un filosofi.



Klosteri viena pēc otras apmeklē kāzinieku ceremonijas. Reliģijai Gruzijā ir milzīga nozīme. Tiek uzskatīts, ka tikai tās ir īstas kāzas, kas slēgtas baznīcā.



Vārtu ailē šeit atrodas  Davida Celtnieka kaps, kurš  gan ir tukšs - Gruzijā ienaidnieku uzbrukumu laikā nozīmīgu personu mirstīgās atliekas slēpa kalnos, taču reizēm iebrukumi bija tik ilgi, ka pīšļi vienkārši kaut kur pazuda.








Svētās Dievmātes baznīca ir kompleksa galvenā ēka. Tās interjeru bagātina dažādu gadsimtu zīmējumi. Altāra daļu rotā mozaīkas kompozīcija Dievmāte ar bērnu un erceņģeļiem. Tā radīta 1125-1130.gadā. Pamatā gleznojumi veikti XVI otrajā pusē.











Gelati klostera komplekss sevī ietver arī citus XII-XIV g.s. arhitektūras pieminekļus - akadēmiju, Svētā Georga baznīcu, kuras interjers radīts XVI g.s., divstāvīgo Svētā Nikolaja baznīcu un zvanu torni.









Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru