svētdiena, 2014. gada 19. oktobris

Mtskheta / Gruzija


Mtskheta - senā Gruzijas galvaspilsēta. Vieta, kur 337.g. pieņēma kristietību par valsts oficiālo reliģiju, iekļauta UNESCO Pasaules Kultūras mantojuma sarakstā.


Pilsēta atrodas akmeņainā kalna pakājē, pie Kūras un Aragvi upēm. Pilsēta atrodas vien pāris kilometru attālumā no Tbilisi.
















Šeit cauri gadsimtiem saglabājušies daudzi sienu gleznojumi ar ko citas svētvietas vairs nevar lepoties. 







Tālumā kalnā redzama Jvari baznīca 










Svetitskhoveli katedrāle senajā Mtskhetā ir lielākā šāda veida celtne, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Katedrālē Gruzijas karaļus gan kronēja, gan apbedīja. 













Svetithkoveli tulkojumā nozīmē - Dzīvais Pīlārs. Leģenda vēsta, ka tieši šeit sadedzināta Kristus mantija. Gruzīnu ebrejs Elias no Mtskhetas bijis Jeruzālemē laikā, kad Jēzus ticis sists krustā un no kāda kareivja nopircis Jēzus mantiju, un atvedis to uz Gruziju. Pēc atgriešanās Eliasa māsa Sidonia pieskaroties mantijai mirusi no emocionālā pārdzīvojuma un tika sadedzināta kopā ar mantiju, jo to neesot bijis iespējams atbrīvot no viņas tvēriena. Vieta, kur Sidonia līdz ar mantiju tika sadedzināta, atrodama Katedrālē līdzās daudziem gruzīnu pareizticīgās baznīcas dārgumiem un relikvijām. Šī Katedrāle ir galvenā Gruzijas Pareizticīgās baznīcas rezidence.











Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru